Studieliv

Studieguide: Mæt på budget i Aarhus

Karen Johanne Iversen 09-08-2017

Jeg har boet i Smilets by i fire år som studerende med dertilhørende høje udgifter og lav indtægt. Det betyder, at jeg ikke kan lukke øjnene, når jeg kører kortet igennem maskinen en aften, hvor jeg i skøn spontanitet er endt på en cocktailbar med veninderne. For det kommer til at bide mig i bagdelen, når jeg en trist søndag formiddag skal have betalt elregningen, og når fordækket på min cykel skriger efter at blive lappet.

Betyder det så, at jeg skal døje med termokaffe og benhård bogføring resten af mine dage som fattigrøv på SU? Næh, jeg kan såmænd sagtens komme ud og blive luftet i det aarhusianske. Det gælder bare om at gå på udkig efter de steder, hvor dankortet ikke bliver rødglødende, når jeg går derfra.

Her deler jeg ud af mine absolutte favorit-spisesteder i Aarhus, hvor du får god kvalitet til SU-venlige priser.

Morgenmad

morgenmad klokken syv

Rodfast: Vil du have den ultimative start på dagen? Så besøg Rodfast. En hyggelig morgenmads- og frokoststue, som har specialiseret sig i at lave toasts af gode, lokale råvarer. Prøv deres morgenmadstilbud, hvor du får en toast, en kop kaffe og et glas friskpresset juice til bare 60 kroner. Vil du have opgraderet toasten, kan jeg varmt anbefale deres ‘eggs benedict’ med pocheret æg, skinke og hollandaise sauce. Hvis du flasher studiekortet, får du endda toastversionerne ‘ægget’, ‘skinken’ eller ‘svampen’ til bare 35 kroner.

M.P Bruunsgade 46, 8000 Aarhus C.

Globen Flakket: Morgenmadsbuffet til den nette sum af 42 kroner på alle hverdage i tidsrummet 9-11. Gå amok i hjemmebagt maltbrød, yoghurt med hjemmelavet müsli, blødkogte æg, frisk frugt, ost, pålæg og økologisk grød med gojibær og chiafrø. De fleste af caféerne ved åen kører et lignende morgenmadstilbud, så hvorfor lige præcis vælge Globen Flakket? Det skal jeg sige dig: De har den mest fantastiske, hjemmelavede crunchy nutella, som du ikke vil gå glip af - hvis du altså er lige så vild med det søde stads, som jeg er.

Åboulevarden 18, 8000 Aarhus C.

Kaffe

kaffe budget aarhus

Street Coffee: Er du klar til hygge for fuld udblæsning? Så besøg Street Coffee, enten i Vestergade, Brammersgade eller Jægergårdsgade. Uanset om du er til espresso, cappuccino, cortado eller latte, bliver der altid kræset for kaffen, og du vil altid blive mødt med et charmerende smil og god betjening. Jeg besøger altid kaffebaren i Vestergade, hvor den knitrende grammofon og trange plads giver stedet en hel speciel, uformel og hyggelig stemning. Bestil en espresso til 18 kroner, en latte til 27 kroner eller en iced latte til 32 kroner. Det er købe-kaffe, som er til at betale sig fra - selv på et trangt SU-budget.

Vestergade 52, 8000 Aarhus C.

Bill’s Coffee: Et stenkast fra Street Coffee i Vestergade ligger min anden kaffepusher. Her har jeg siddet et utal af gange, ved min snart faste vinduesplads med computer og en cappuccino. De har nemlig gratis wifi og god plads, og så er kaffen bare top lækker. Priserne er lidt højere end på Street Coffee, men til gengæld kan du sidde her så længe, du har lyst. Bliver du lækkersulten, må du ikke snyde sig selv for et studenterbrød eller en croissant, som kaffebaren får leveret fra Langenæs Bageriet. Bill’s Coffee er et perfekt sted til en sludder med veninden, et læsegruppemøde, eller hvis du trænger til et afbræk fra den sædvanlige arbejds- eller studieplads.

Vestergade 58, 8000 Aarhus C.

Burger

grillen burgerbar aarhus

Grillen Burgerbar: Aarhus er inden for de seneste par år blevet ramt af et gevaldigt Burgerjoint boom. På hjørnet af Klostergade og Klosterport ligger min favorit: Grillen Burgerbar, der lokker med herligt snaskede burgere til SU-venlige priser. Vælg mellem syv forskellige burgervarianter, tre slags fritter og fire slags dyppelse. En menu med burger+fritter+dyppelse koster 79 kroner fra klokken 12-16 og 109 kroner fra 16-22. Er budgettet stramt, kan du slukke tørsten i et glas isvand for en flad fem’er. Husker du studiekortet, får du 15% rabat på regningen!

Klosterport 2, 8000 Aarhus C.

Den hurtige frokost

frokost aarhus

Mr. Mums: Når jeg er på farten og ikke kan overskue den stanniolindpakkede rugbrødsmad, cykler jeg ind forbi Mr. Mums i Jægergårdsgade. Her laves der sandwich, salater, aftenretter, tapas og meget mere. Jeg køber altid deres salat, hvor jeg ud fra det lækre udvalg selv vælger, hvad min salat skal bestå af. I min salat kommer der altid perlebyg, bagte tomater, pulled kylling, syltede rødløg, oliven, ristede solsikkekerner, råkost, syltede æbler, urter og deres sindssygt smagfulde hyldeblomstdressing på toppen. En lille salat koster 50 kroner, og en stor koster en 10’er ekstra. Til frokost bliver jeg mere end mæt af en lille salat, hvor jeg i øvrigt får groft, hjemmebagt brød og hjemmerørt mayo/aioli/pesto til. Perfekt som billig takeaway, når sulten melder sig og kalorieindtaget skal holdes på et rimeligt niveau.

Jægergårdsgade 12, 8000 Aarhus C.

OliNico: Denne franske gastro grillbar i Mejlgade er ikke kun min personlige favorit. Den er også højt elsket af resten af Spiir-staben. Ikke nok med, at Spiir kontoret ligger få minutters gang fra stedet, så serverer OliNico himmelsk mad til lave priser. Hvad siger du til en omgang Moules Frites til 65 kroner, lufttørret skinke med oliven og hjemmebagt brød til 60 kroner, eller Fish’n’chips til 60 kroner? Billig mad af god kvalitet!

Mejlgade 35, 8000 Aarhus C.

Street Food

street food aarhus

Super Bao: Når jeg besøger Aarhus Street Food, lægger jeg altid vejen forbi Super Bao, som giver mig værdi for alle pengene. Vær beredt på en smagseksplosion, når du sætter tænderne i deres bao buns: en dampet bolle, der bliver fyldt med friske grøntsager, marineret kød (deres konfiterede and er min favorit!), ristede nødder, koriander og hoisin sauce på toppen. Det er krydret. Det er saftigt. Det er dejligt! En bao koster 35 kroner, og hvis du er ekstra sulten, kan du få deres aftenmenu bestående af en duck bao, en pork bao, to forårsruller og to wontons for 100 kroner. Velbekomme!

Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C.

Green Neighbour: Sund mad behøver ikke være kedeligt og kønsløst. I hvert fald ikke ifølge Green Neighbour hos Aarhus Central Food Market. Menuen står på velsmagende salater og koldpressede juicer. Min absolutte favorit er deres ‘Beet the kale’-salat, som består af grønkål, spinat, bagte rødbeder, linser, ægte græsk feta, rødløg cherrytomater og marrokansk dressing på toppen. En salt, sød, frisk, fyldig og krydret oplevelse til bare 69 kroner. Og den mætter som bare pokker! Prikken over i’et er den altid smilende og venlige herre, der står bag disken. Venlighed er nemlig fortyndet kærlighed, og det kan mærkes. Både i betjeningen og i maden hos Green Neighbour.

Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C.

Aftenmenu

aftenmenu aarhus

Sct Oluf: Når noget skal fejres, og det skal være lidt ekstra lækkert, men uden at jeg skal betale en formue for det, bestiller jeg bord hos Sct Oluf i Mejlgade. Det er bestemt ikke et af de spisesteder, hvor rigmandsghettoen klumper sig sammen - tværtimod. Kom som du er og få veltillavet, smagfuld og rustik mad inspireret af det franske landkøkken. Jeg kan ikke fortælle dig, hvad menuen består af, for den varierer fra dag til dag. Du kan dog altid vælge mellem to forretter, to hovedretter og to desserter. Konceptet er enkelt: To retter koster 175 kroner og tre retter koster 195 kroner. Så kom afsted og få en på opleveren - du kan ikke undgå at gå mæt og tilfreds derfra.

Mejlgade 33, 8000 Aarhus C.

Juliette: Selvom jeg ikke er frankofil, er jeg dybt forelsket i Juliette og alt, hvad hun indebærer. Dette franske brasserie i Jægergårdsgade byder på fransk comfort food i uformelle omgivelser. Menuen består både af brunch, frokost og aftensmad - dog har jeg kun besøgt stedet til frokost og aften. Priserne ligger i den høje ende for en studerende, men til gengæld er maden spækket med kærlighed og fine, afstemte smage. Prøv deres kylling med æbleselleri-salat, syltet agurk, håndskårne fritter og estragonsauce til 155 kroner, salat med confit de canard til 145 kroner, eller gå på opdagelse i deres tavle-menu, som skifter hver uge. Vil du ikke gå forgæves, så husk at bestille bord i forvejen. Juliette er det oplagte spisested, hvis du har tjent lidt ekstra på studiejobbet, eller hvis mor og far inviterer ud.

Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C.

Alkohol

cocktail drink Aarhus natteliv

Herr Bartels: Et af de billigste cocktailsteder i Aarhus, med mindre du mikser dine drinks derhjemme, naturligvis. Afdæmpet belysning, mange siddepladser og professionelt personale, der langer lækre cocktails over disken. Baren har åbent onsdag-lørdag fra 20-03, men besøger du stedet onsdag og torsdag, får du to drinks for én pris på et udvalg af drinks fra kortet. Benytter du dig af dette knaldtilbud, får du eksempelvis to aperol gin spritz, to strawberry daiquiris eller to whisky sours til 100 kroner. Mere SU- og delevenligt bliver det ikke.

Åboulevarden 46, 8000 Aarhus C.

Plan B: At gå på tapas- og vinbar er ofte en dyr fornøjelse. Men ikke hos Plan B. Her lokker de nemlig med afslappet atmosfære, venlig betjening, delikate tapasanretninger og lækre vine til yderst fordelagtige priser. Vinkortet spænder over 50 forskellige vine, hvor 40 af dem serveres på glas. Visionen er at lægge op til følelsen af det frie valg og spændende alternativer - der skal nemlig altid være en plan b. Og så er priserne til at forstå: Få eksempelvis ‘dagens glas’ til bare 40 kroner eller et glas ‘mystery wine’ til 50 kroner, hvor du endda får glasset på husets regning, hvis du gætter vinen.

Fredens Torv 2, 8000 Aarhus C.

SU-livet byder altså på andet end rugbrødsmadder, og du kan sagtens blive mæt på et studiebudget rundt omkring i Aarhus. Rigtig god fornøjelse.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.