Studieliv

Kvote 2-ansøgning: Den komplette guide

Caroline Sølver 16-02-2018

Drømmeuddannelsen: medicin. Adgangskvotient for optagelse: 11,2. “Sh*t. Jeg har ikke det, der ligner 11,2 i snit.”

Er du en af de mange, der brænder for at komme ind på drømmeuddannelsen, men ikke helt har det karaktergennemsnit, der skal til?

Heldigvis er der en udvej: en kvote 2-ansøgning.

Jeg søgte selv ind via kvote 2 for to år siden og blev optaget. Men vejen til en god kvote 2-ansøgning var rimelig kringlet.

Derfor vil jeg i dette indlæg guide dig igennem alt, du har brug for at vide, for at lave en ‘killer’ kvote 2-ansøgning. 💪

Guiden indeholder:

Hvad er en kvote 2-ansøgning?

En guide til kvote 2

En kvote 2-ansøgning er en måde, du kan søge ind på en uddannelse, selvom du ikke umiddelbart opfylder de krav, der skal til for at komme ind.

Hvis du for eksempel drømmer om at læse til multimediedesigner i København, men ikke har et karaktergennemsnit på 10,5, giver uddannelsesstedet dig derfor en alternativ mulighed for at komme ind på studiet.

Du kan også søge ind med en kvote 2-ansøgning, hvis du:
  • Ikke har det rette karaktergennemsnit
  • Søger dispensation til at komme ind på en uddannelse
  • Har en anden ungdomsuddannelse, end den dit ønskede studiested kræver
  • Har en udenlandsk eller international eksamen

Når du søger med en kvote 2-ansøgning, er det, ud over dit snit, også din motivation, der tæller, samt hvad du har af arbejdserfaring inden for området, og hvad du ellers har tilegnet dig af kvalifikationer, der er relevante for studiet. På mange måder minder kvote 2-ansøgningen om en jobansøgning.

Det er ikke kun gennemsnittet, der tæller

Ikke kun snittet gælder på din kvote 2-ansøgning

Ja, du læste rigtigt!

Hvis du ikke heeelt har ramt snittet, der kræves for optagelse, så vurderer uddannelsesstedet, du søger ind på, via nogle andre parametre, så de har en garanti for, at du er den helt rette til studiet. Dit snit tæller stadig med. Men du skal bevise, at du kan klare studiet ved at tilføje andre argumenter til din ansøgning.

Det er lidt forskelligt, hvilke andre adgangskrav, uddannelserne kræver, når du søger ind via en kvote 2-ansøgning. Det kan eksempelvis være, at du skal have matematik på a-niveau. Eller biologi på b-niveau. Opfylder du ikke kravene, bliver du sorteret fra. Husk derfor at undersøge, om du opfylder adgangskravene til den uddannelse, du gerne vil søge - på Uddannelsesguiden.

Hvor mange kan komme ind på med en kvote 2-ansøgning?

Hvor mange kan søge kvote 2

Ud af alle de ansøgere, der søger ind med en kvote 2-ansøgning, vælger uddannelsesstederne selv, hvor mange de vil slippe igennem nåleøjet.

Det kan derfor godt være, at de på psykologistudiet i København slipper 15 ansøgere ind om året, mens de i Aarhus kun har plads til fem via en kvote 2-ansøgning

Når du søger ind på en uddannelse, kan du på skolens hjemmeside tjekke, hvor mange kvote 2-ansøgere de specifikt optager hvert år. Derved kan du få et billede af, hvordan det bliver at score en kvote 2-plads på lige netop det studie, du har brændt dig varm på.

Adgangskvotienterne ændrer sig fra år til år

Kvote 2 adgangskvotienter

Det er risky business at søge ind på et studie. Adgangskvotienterne, altså det karaktergennemsnit, uddannelsesstederne kræver, for at du kan blive optaget, skifter nemlig fra år til år.

Hvis adgangskvotienten på dit drømmestudie er på 10, og dit snit er på 10,2, så tænker du sikkert; “yes, jeg søger ind på kvote 1 og er sikret en plads!”

Så nemt er det desværre ikke. Adgangskvotienten er nemlig baseret på den laveste karakter, der er optaget på studiet året før.

Men når vi når til sommer, og alle kvote 1-ansøgningerne bliver gjort op, så er det den laveste karakter, der afgør, om du kommer ind eller ej. Adgangskvotienten fra året før er altså kun vejledende. For den kan både stige og falde alt efter, hvad det er for dygtige mennesker, der søger ind, samtidig med dig.

Du kan altså aldrig være helt sikker på at få en plads. Måske ryger kvotienten dette år op på 10,3. Og så er der ingen plads til dig. Det ville da være sørgeligt!

Overvej kvote 2, selvom du har et højt gennemsnit

Kvote 2 gennemsnit

Der er ikke nogen 100% sikker vej til en studieplads. Hvis dit karaktergennemsnit er meget tæt på men stadig højere end adgangskvotienten, kan du overveje, om du alligevel skal søge ind med en kvote 2-ansøgning.

Kvote 2 - gennemsnit

Fordi du har det krævede gennemsnit, bliver din kvote 2-ansøgning nemlig automatisk vurderet sammen med kvote 1-ansøgningerne. Hvis adgangskvotienten forbliver den samme som året før, er du således sikret en plads. Hvis adgangskvotienten ændrer sig, og du ender med ikke at kunne komme ind via kvote 1, ja så har du allerede lavet en ansøgning til kvote 2, som du i stedet vil blive vurderet på.

Hvad skal en kvote 2-ansøgning indeholde?

Kvote 2 ansøgning

De specifikke krav for en kvote 2-ansøgning afhænger først og fremmest af, hvilken uddannelsesinstitution, du søger ind på. Er det en uddannelse på CBS, AU, UCL eller noget helt fjerde, du søger ind på?

Gå ind på uddannelsesinstitutionens hjemmeside og søg efter kvote 2-ansøgning. Her vil du kunne finde en oversigt over, hvad din ansøgning helt specifikt skal indeholde samt hvilke krav, der er til kvote 2-ansøgningen. Det er ultra-vigtigt, at du finder ud af dette, så du ikke kommer nederst i bunken på grund af fejl eller misforståelser. Ring eventuelt til studiestedet, hvis du er i tvivl om noget.

CBS er de eksempelvis meget specifikke med, hvordan de vurderer kvote 2-ansøgninger. Der er krav og regler for, at du skal bevise, hvis du har boet i udlandet, rejst, arbejdet eller været frivillig. Og det kan tage noget tid at indsamle dokumentation på din relevante erfaring til ansøgningen.

Det samme gælder UCL (og nok egentlig de fleste andre uddannelsessteder), der også har skrevet en specifik kvote 2-ansøgningsguide. Du kan hente en masse hjælp ved at læse disse guides igennem, inden du går i gang med ansøgningen.

Killer kvote 2-ansøgning

God ansøgning kvote 2

En kvote 2-ansøgning kan være rimelig omfattende. Så hvis du virkelig drømmer om at komme ind på en specifik uddannelse, skal din ansøgning være skåret ultra skarpt. Og det tager tid.

Derfor: start i god tid, hvis du vil undgå at sidde 24 timer før deadline og være fuldstændig stresset, fordi du er bagud.

En kvote 2-ansøgning skal for det meste indeholde to dele:

1. En motiveret ansøgning du selv skriver:

  • Her skal du komme ind på, hvorfor du gerne vil ind på det pågældende studie, hvorfor studiet er relevant for dig, og hvad du drømmer om at bruge uddannelsen til i fremtiden.

2. Bevis for at du har relevant erfaring. Det kan være:

  • Ekstra uddannelse, kurser eller fag
  • Højskoleophold
  • Relevant erhvervserfaring
  • Rejse eller udlandsophold med mere

Det kan være en god ide at lægge en plan for, hvordan du skriver ansøgningen. Den kan eksempelvis indeholde følgende fem trin:

  1. Lav en liste over hvad din kvote 2-ansøgning skal indeholde
  2. Find ud af hvad du vil lægge vægt på i din motiverede ansøgning
  3. Skriiiiv for filan ;-)
  4. Få en god ven eller bekendt til at læse korrektur
  5. Find alt andet materiale frem, som du skal vedlægge ansøgningen

Tag fat i dit netværk

Det er også en god idé at tage fat i dit netværk og undersøge, om du kender nogle, der har været igennem møllen før dig. Måske de har gode tips og tricks til dig, og måske kan de endda læse din ansøgning igennem for dig. De ved om nogen, hvad det er godt at tilføje eller hvilke ‘keywords’, du kan bruge for at vise, at du har styr på, hvad du drømmer om at lære på studiet.

Der er også hjælp at hente andre steder. På både Optagelse og Uddannelsesguiden kan du skrive til deres chat og få svar på alle slags spørgsmål vedrørende studieoptagelse og kvote 2. Hver mandag frem til deadlinen har Uddannelsesguiden også live-oplæg, der ruster dig til at skrive kvote 2-ansøgningen.

Deadline den 15. marts

Deadline kvote 2

Deadline for kvote 2-ansøgninger er allerede den 15. marts klokken 12, hvorimod deadline for kvote 1-ansøgninger er den 5. juli. Du skal altså være ude i god tid.

Grunden til den tidlige deadline er, at det tager længere tid at vurdere en kvote 2-ansøgning end en kvote 1-ansøgning.

Svaret på din ansøgning kommer den 28. juli på lige fod med kvote 1-ansøgernes.

Søg ind på flere uddannelser

Søg ind på flere uddannelser

Måske er du fuldstændig fastsat på, at der kun er én uddannelse, du vil gå på. Men inden du ender med kun at søge ind på denne ene uddannelse, så ‘scout’ lige Uddannelsesguiden igennem og find en håndfuld uddannelser, der også lyder interessante. Medmindre du specifikt drømmer om at blive advokat, sygeplejerske eller læge, er det nemlig sådan, at mange veje fører til Rom.

Drømmer du for eksempel om at læse på CBS, hvor adgangskvotienterne er høje, vil du finde ud af, at der er mange andre universiteter i landet, hvor du kan læse lignende uddannelser og i sidste ende blive egnet til de samme slags jobs, som en uddannelse fra CBS fører til.

Du kan søge op til otte studier i en prioriteret rækkefølge. Hvis du vil være sikret en plads på et studie, er det derfor klogt i at søge ind på flere uddannelser samtidig.

Det kan godt være, at du så skal søge studier, der ikke ligger i den by, du drømmer om at bo eller studere i. Men får du en plads, kan du altid sige nej. Eller du kan give det et forsøg, pendle til den nye by eller flytte. Hvem ved, måske bliver det den bedste beslutning, du har taget i dit liv!

Det korte af det lange er, at der ikke nødvendigvis kun findes ét drømmestudie. 🌟

Husk at søge SU

Kvote 2 - husk SU

Der er en række fordele, når du efter sommerferien (forhåbentlig - ‘fingers crossed’) skal til at være studerende. Især hvis du har haft et par sabbatår.

En af dem er selvfølgelig SU! ‘Enough said’. En god håndfuld penge du får fra staten hver måned, så du kan købe bøger, komme på studietur, nå ja, og måske gå på restaurant engang i mellem…

Når du er blevet optaget på dit studie, skal du søge SU, så du når at modtage pengene til studiestart. Du kan søge SU digitalt via SU.dk, og du kan tidligst gøre det en måned før din uddannelse starter, givet at du er blevet optaget.

Forbered dig til næste år

Kvote 2 - forebered til næste år

Har du sendt din kvote 2-ansøgning? Så er det bare med at holde spændingen ud, indtil det bliver den 28. juli. Dagen hvor du får svar på, om du er kommet ind på dit studie eller ej.

Det føles som liv eller død, men slap af…. Vi krydser fingre for, at du får det svar, du håber på.

Det kan også være, at du får en mavepuster. Et negativt svar. Det er rigtig øv, og jeg har selv været der. Men - du er ikke dømt til at vente et helt år. Du kan overveje at søge last-minute optagelse på et af de studier, hvor alle pladserne ikke er fyldt ud. Der udkommer nemlig en liste med studier, hvor der stadig er ledige pladser, efter ansøgningerne er gjort op.

Du kan også sige “hul i det!” og bruge de næste par måneder på at gøre din kvote 2-ansøgning endnu mere skarp. Søge studierelevant arbejde, rejse til udlandet og udleve nogle drømme. For der er altid en ny optagelsesrunde til næste år!

Held og lykke med din killer kvote 2-ansøgning. 🤗

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.