Budgetskema

Airbnb guide for begyndere

Karen Johanne Iversen 05-11-2018

Rejser du ofte? Tilbringer meget tid i kærestens lejlighed? Overnatter hos forældrene i weekenden? Arbejder forskellige steder i verden?

Så har du faktisk gode muligheder for at forvandle din tomme lejlighed til en fyldt tegnedreng💰

Løsningen hedder Airbnb.

En online markedsplads for udlejning og booking af overnatningsmuligheder rundt omkring i verden. Men kan du bare uden videre leje din bolig ud gennem Airbnb? Skal du betale skat af lejeindtægterne? Hvem står for alt det praktiske? Og dækker din egen forsikring, hvis gæsterne taber de musselmalede kopper, du har arvet af din mormor?

No stress. Læn dig tilbage og læs med her, hvor vi forærer dig en guide til alt det, du skal vide om udlejning gennem Airbnb 🏡🔑

Først og fremmest: Hvad er Airbnb?

Airbnb nøgler udlejning

Airbnb står for air bed and breakfast og er en online deleøkonomisk tjeneste, hvor privatpersoner udlejer alt fra lejligheder og sommerhuse til husbåde og træhytter.

Tjenesten er populær, fordi du som lejer kan finde steder at bo, der er hjemlige, unikke og har perfekte lokationer til rimelige priser. Samtidig får du som vært mulighed for at tjene lidt penge på de ekstra kvadratmeter, du alligevel har til at stå og blomstre, når du ikke selv bruger dem. Så uanset, om du vil udleje hele din lejlighed eller blot et enkelt værelse, har du mulighed for at score flere mønter til skattekisten med Airbnb.

Vidste du: En lejlighed i København i november 2018 via Airbnb koster i gennemsnit 950 kroner per overnatning.

Som hovedregel må du kun udleje din bolig gennem Airbnb, hvis du selv ejer boligen, du bor i. Bor du til leje eller i en andelslejlighed, kræver det skriftlig samtykke fra din udlejer eller andelsforening. Tjek din lejekontrakt, hvor det eventuelt står skrevet. Ellers giv din udlejer et kald, før du tager værts-kasketten på.

Vil du i gang allerede nu? Her hjælper Airbnb dig i gang som vært.

Hvad kan du tjene på udlejning gennem Airbnb?

airbnb tjene

Som vært har du indtil nu måttet leje din bolig ud så mange dage, du har haft lyst til. Men lige om lidt (fra 2019) må du som hovedregel kun udleje din bolig 70 dage om året gennem Airbnb. Din kommune kan dog vælge at hæve antallet til 100 dage.

Men hvor mange penge kan du nå at få skrabet sammen i lejeindtægter på 70 dage? Det kommer an på, hvad du tager i leje.

Du bestemmer nemlig selv prisen per overnatning i din bolig. Er du i tvivl om prissætningen? Kig på andre boliger i dit nærområde på Airbnb, som tilbyder de samme faciliteter. Det giver dig et nogenlunde praj om, hvad du kan indkassere for en overnatning. Men valget er helt op til dig 💰

Vidste du: En lejlighed i Aarhus i november 2018 via Airbnb koster i gennemsnit 684 kroner per overnatning.

Al betaling foregår over Airbnb, så du skal ikke i gang med at udlevere konto- og reg. nummer hver gang, du har haft gæster på besøg. Det koster ikke noget at tilmelde sig som vært, men prissætter du eksempelvis din lejlighed i Aarhus til 650 kroner per overnatning, er det ikke alle 650 kroner, du får ind på kontoen. Airbnb opkræver nemlig et servicegebyr på 3% af reservationen som en tak for lån af deres service. Resten af pengene bliver indbetalt på din egen konto. Men vi er ikke helt færdige…

Du skal nemlig også huske at betale skat af en del af de penge, du tjener gennem Airbnb. Det fungerer sådan, at du kun skal betale skat af den del af indtægten, som overstiger dit bundfradrag. Eh? 🤷Jo, nu skal du høre: Bundfradraget er en portion penge, du ikke skal betale skat af - altså en slags skatterabat.

Størrelsen på dit bundfradrag afhænger blandt andet af, om du ejer eller lejer din bolig, størrelsen på din husleje samt din årlige lejeindtægt fra Airbnb. Bundfradraget er dog altid mindst 24.000 kr. Du kan udregne dit bundfradrag lige her.

Lad os tage et eksempel: Du tjener hvert år 45.000 kroner på at udleje din bolig gennem Airbnb. Dit bundfradrag bliver i Skats beregner udregnet til 24.000 kroner. Hvis du trækker lejeindtægten fra bundfradraget, har du 21.000 kroner tilbage. Det vil sige, at de første 24.000 kroner, du tjener gennem Airbnb, skal du ikke betale skat af, men de resterende 21.000 kroner skal du betale skat af og indberette på din forskuds- og årsopgørelse.

Er du godt og grundigt forvirret? Bare rolig. Snart bliver det nemlig meget nemmere at have gæster boende i dit hjem.

De nye skatteregler fra 2019

skatteregler airbnb udlejning

Glem alt om forvirrende beregninger og indberetninger. Fra 2019 fortæller Airbnb nemlig helt automatisk Skat, hvad du har tjent på at leje din bolig ud 🏡

Vidste du: På verdensplan er der 2,9 millioner værter, der udlejer deres bolig gennem Airbnb?

Samtidig bliver det skattefrie fradrag - altså den del af lejeindtægten, du ikke skal betale skat af - fra 2019 hævet til 28.000 kroner om året for korttidsudlejninger af huse, lejligheder og værelser. Yes please 😎

De nye regler omfatter dog ifølge Skatteministeriet en overgangsordning frem til 2021, hvor de eksisterende fradragsregler stadig vil være gældende.

Airbnb og forsikringer

airbnb forsikringer

Så langt, så godt. Men hvordan er det liiiige med forsikringer, når du udlejer din bolig gennem Airbnb? Nu dykker vi ned i ‘det med småt’.

Selvom du har tegnet en indboforsikring, der dækker dig og dine ting, dækker indboforsikringen kun i begrænset omfang dine gæster.

Som oftest er det nemlig sådan, at din indboforsikring ved udlejning kun dækker brand-, vandskader og indbrud. Derimod dækker den ikke, hvis din gæst stjæler eller (både bevidst og ubevidst) ødelægger dine ting. Læs betingelserne for din egen indboforsikring for at være ‘up to date’ med de specifikke regler for netop dit forsikringsselskab.

Heldigvis har Airbnb en såkaldt værtsgaranti, der giver dig erstatning for op til fem millioner kroner, hvis din gæst spilder rødvin på gulvtæppet eller hapser din dyre Gucci taske. Dog dækker forsikringen ikke sådan noget som smykker, kontanter og skader på fællesområder i bygningen. Værtsgarantien følger helt automatisk med, når du udlejer din bolig gennem Airbnb og koster altså ikke ekstra. Det er god service! 👍

Vidste du: Hver nat er der på verdensplan gennemsnitligt 800.000 personer, der overnatter i en bolig lejet gennem Airbnb.

Har du dyre kunstværker, mindeværdige fotoalbums, arvede smykker og andre betydningsfulde værdigenstande i dit hjem, som ikke lige kan erstattes? Lås dem inde i et værelse i lejligheden eller tag dem med dig, så der ikke sker dem noget. Så er du på den sikre side 😊

Top 5 råd, når du udlejer gennem Airbnb

arbnb råd

Her til sidst forærer vi dig fem praktiske råd, så du får mest mulig succes med din lille, private udlejnings-business gennem Airbnb:

1. Tjek din lejekontrakt

Inden du løber ud og køber et ekstra nøglesæt, skal du undersøge, om du overhovedet må udleje din bolig gennem Airbnb. Hvis du ejer din bolig, er du ‘home safe’, men bor du i andel eller til leje, skal du lige kontakte udlejeren eller læse din lejekontrakt igennem for at kende de præcise regler.

2. Hvem er udlejeren?

Vil du være sikker på, at din gæst overholder jeres aftaler og behandler dit hjem godt? Spørg ind til din gæst, inden du accepterer bookingen: Hvem er han? Hvad er hans formål med opholdet (ferie, familiebesøg eller arbejde)? Har han fået gode anmeldelser fra andre værter? Du kan aldrig vide dig sikker på din gæst, og du må derfor bare stole på din mavefornemmelse og intuition. Så skal det hele nok gå 🤗

3. Show it - don’t tell it

Vil du øge chancerne for Airbnb-reservationer? Det er ikke nok at lave en fyldestgørende beskrivelse af boligen, området og faciliteterne. Du må også svinge støvsugeren, rede sengen og tage nogle lyse og ikke mindst retvisende billeder af boligen, så gæsten kan se, hvad han kan forvente at låse døren op til. Med retvisende billeder stiger chancerne for gode anmeldelser også, fordi gæstens forventning med al sandsynlighed stemmer overens med virkeligheden.

4. Skriv alt det praktiske ned til dine gæster

Hvad er koden til dit WiFi? Hvor er affaldscontaineren? Hvor er de nærmeste indkøbsmuligheder? Hvad er dit telefonnummer? Skal man være obs på, at hoveddøren smækker? Skriv alle praktiske informationer ned til dine gæster, så de føler sig velinformerede og godt behandlet.

5. Ellers andet, gæst?

Vil du skrue ekstra op for serviceniveauet og sikre dig gode anmeldelser fra gæsterne? Svar hurtigt på deres henvendelser. Byd dem velkommen med en æske chokolade og noget at drikke. Udsmyk vindueskarmen med en buket friske blomster. Tilbyd gæsterne at tage for sig af mel, sukker, kaffe og alle andre tørvarer, du alligevel bare har i skabene. Anbefal et par gode restauranter eller seværdigheder i nærheden. Det kræver ikke meget at være en god Airbnb-vært.

Er du klar til at sige ‘mi casa es su casa’ og slå dørene op til dit hjem? Vi håber, at denne guide har klædt dig godt på til værtsrollen 💁‍♂️🏠 🗝️

Kilder

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.