Budgetskema

Tjekliste: 13 ting, du kan møde i din ansættelseskontrakt

Karen Johanne Iversen 07-12-2018

Ansøgningen blev sendt afsted. Jobsamtalen gik strålende. Lønforhandlingen klarede du også. Vi ønsker dig et stort tillykke med dit nye job 👔💰

Men inden du pakker rugbrødsmaden og daffer afsted til din første arbejdsdag, er der lige en mindre detalje, der skal på plads: Ansættelseskontrakten.

Allerede nu melder spørgsmålene sig på banen: Hvem skal have en ansættelseskontrakt? Hvad er formålet med en ansættelseskontrakt? Og hvad skal ansættelseskontrakten indeholde? Pyh.

Tænd for vandhanen.
Lad den løbe lidt.
Hæld et glas koldt vand op.
Drik det.

Nu er vi klar til at hjælpe dig ☺️

Her forklarer vi nemlig, hvad en ansættelseskontrakt er for en størrelse og lister 13 ting, du kan møde næste gang, du scanner din ansættelseskontrakt.

Ansættelseskontrakt: Hvornår, hvad og hvem?

kontrakt underskrive

En ansættelseskontrakt fastsætter dine vilkår i jobbet i forhold til arbejdsopgaver, barsel, sygdom, ferie, løn og opsigelse.

Arbejder du i gennemsnit 8 timer eller mere om ugen? Eller varer din ansættelse mere end én måned? Ja, så skal du senest en måned efter din ansættelse have udleveret en ansættelseskontrakt af din arbejdsgiver, som I begge skal sætte jeres krusedulle på.

Uanset om du er offentligt eller privat ansat, skal du have en ansættelseskontrakt, som i de fleste tilfælde er omfattet af ansættelsesbevisloven.

Ansættelseskontrakten skal overholde en række lovmæssige krav, men ofte indeholder den også andre punkter, der går i dybden med dine særlige arbejdsvilkår.

Men hvorfor overhovedet have en ansættelseskontrakt, tænker du måske? En ansættelseskontrakt giver faste rammer og ro for både dig og din arbejdsgiver. På den måde kan I undgå eventuelle misforståelser og konflikter, der måtte opstå, fordi I har skrevet vilkårene ned ‘sort på hvidt’.

Men hvilke elementer indeholder din ansættelseskontrakt? Fortsæt læsningen 🤓

1. Arbejdssted

København. Paris. Nørresundby. Hvor arbejder du?

Arbejdsstedet skal indgå i ansættelseskontrakten og beskriver (som du nok allerede har gættet), hvor du skal arbejde. Måske står der i din ansættelseskontrakt, at arbejdsstedet “ikke er begrænset hertil”, hvis du og din arbejdsgiver har aftalt, at du af og til gerne må tage en hjemmearbejdsdag.

2. Arbejdstid

Har du måsen placeret i kontorstolen 37 timer om ugen? Eller er du deltidsansat og dukker op 10 timer om ugen? Din ugentlige arbejdstid skal indgå i din ansættelseskontrakt.

I Danmark har man som fuldtidsansat typisk en arbejdsuge på 37 timer (ekskl. frokostpause), men da den ugentlige arbejdstid ikke er fastsat ved lov, kan du godt blive ansat til et højere timetal #workworkwork.

Arbejdstiden har betydning for, hvor meget du arbejder udover dit fastsatte timetal: Scorer du ved overarbejde et højere tal på lønsedlen, eller er lønnen fastsat under hensyn til overarbejde og honoreres derfor ikke? Tjek din ansættelseskontrakt og find svaret.

3. Barnets første sygedag

Er lille tut blevet sløj, og må du derfor blive hjemme? Reglerne for barnets første og anden sygedag afhænger af, om du er privat eller offentligt ansat, og du må derfor dykke ned i din ansættelseskontrakt for at finde de regler, der gælder for netop dig.

Læs mere om barnets første og anden sygedag her, hvor FOA gennemgår detaljerne.

4. Barsel

Graviditetstesten viser to streger, og du kæmper i øjeblikket med at skjule den voldsomme graviditetskvalme, der strømmer indover dig hver formiddag. Om syv måneder går du på barsel, men hov: Får du egentlig løn under barsel, eller skal du på barselsdagpenge?

Igen er vi ude i et ‘meh’-svar. Beklager. Men barselsreglerne afhænger nemlig igen af dit konkrete ansættelsesforhold. Er du offentligt eller privat ansat? Er du ansat under funktionærloven? Er du fuld- eller deltidsansat? Vi giver dig et konkret eksempel:

Er du ansat som funktionær (hvilket betyder, at du eksempelvis arbejder med salg, kontor, administration eller lagerarbejde), får du som kvinde halv løn fra din arbejdsgiver fra fire uger inden forventet fødsel til 14 uger efter den faktiske fødselsdato. Yesser. Makes sense? Læs mere om de specifikke regler for barsel som funktionæransat lige her.

5. Bibeskæftigelse

Drømmer du om at starte en konkurrent til den café, du arbejder hos, fordi du har fundet en masse ting, du kan gøre bedre? Helt fint, men så kan kan du højest sandsynligt ikke få lov til at fortsætte i dit nuværende arbejde ret meget længere.

I din ansættelseskontrakt kan du støde ind i et punkt om bibeskæftigelse, der går ud på, at du gerne må påtage dig hverv uden for tjenesten, hvis arbejdet kan varetages uden ulempe for virksomheden.

Derudover kan der også stå i ansættelseskontrakten, at du ikke uden skriftligt samtykke må have andet lønnet arbejde.

6. Ferie

Endnu et ‘skal’-punkt, der skal indgå i din ansættelseskontrakt: Ferie. I Danmark har vi en ferielov, der giver os ret til at holde fem ugers betalt ferie om året. Ekstra ferie og fridage udover de fem uger skal fremgå af din ansættelseskontrakt.

Bonus: Får du ferie med løn, har du som hovedregel også automatisk ret til et lækkert ferietillæg på 1% af din løn i optjeningsåret. Du får senest tillægget udbetalt, når din ferie begynder, og det er din arbejdsgiver, der står for at udbetale tillægget til dig 😎🏝

7. Jobbeskrivelse

Fodrer du køer? Kører bus? Arbejder ved et reklamebureau? Underviser en flok glade unger i 4. klasse? Eller noget helt femte? I din ansættelseskontrakt skal der være en jobbeskrivelse, hvor din arbejdsgiver beskriver dine ansvarsområder og arbejdsopgaver.

But why? Fordi det sikrer, at din arbejdsgiver ikke komme og forlange et stykke arbejde, du ikke er ansat til at lave, og omvendt kan du heller ikke forvente en ekstra skilling for noget, der ligger udover dit arbejdsområde.

8. Løn

Vi er nået til endnu et vigtigt punkt, der sikrer dig den samme grundløn, hvad enten du er time- eller månedslønnet. Din løn skal stå skrevet i din ansættelseskontrakt, og det skal være tydeligt, om din løn er med eller uden pension.

9. Opsigelse

Får du fuld løn i et par måneder, hvis din arbejdsgiver opsiger dig? Og hvad sker der, hvis du selv smider en opsigelse på chefens skrivebord?

I din ansættelseskontrakt skal både din og arbejdsgiverens opsigelsesregler fremgå. Er du ikke helt sikker på, hvad en sætning såsom “en måneds opsigelse + løbende måned” eller “en måneds varsel til ophør ved en måneds udgang” betyder? Google er din ven.. og ellers: Spørg din arbejdsgiver eller en kollega.

10. Prøveperiode

Selvom din arbejdsgiver har ansat dig i den bedste tro på, at du er verdens dygtigste medarbejder, og på trods af, at du ikke er i tvivl om, at du skal have det her arbejde i mange, mange år ud i fremtiden, kan det godt være, I tager fejl.

En prøveperiode betyder, at der i de (typisk) første tre måneder af opsigelsen ikke gælder de klassiske opsigelsesregler, men at I kan opsige ansættelsesforholdet med kortere varsel.

Hvis der ikke står noget om prøveperiode i din ansættelseskontrakt, er der ingen.

11. Sygdom

Snøft. Host. Av. Kender du 120-dages reglen? Den betyder ganske enkelt, at har du haft flere end 120 sygedage på 12 måneder, må din arbejdsgiver opsige dig med én måneds varsel. Står der ikke noget om sygdom i ansættelseskontrakten, gælder denne regel ikke for dig.

12. Tavshedspligt

Shhh 🤫 Opskriften på den overdådige chilimayo. Vinderen af Den Store Bagedyst. Fru Hansens kone, der netop har fået ordineret antidepressiv medicin.

Uanset om du er kok, tv-tilrettelægger eller læge, vader du i dit arbejde rundt i både offentlige og hemmelige oplysninger. I din ansættelseskontrakt vil det højest sandsynligt fremgå, at du i dit arbejde har tavshedspligt og derfor ikke må videreformidle fortrolige oplysninger om virksomheden og dens kunder, som medarbejderen får adgang til. Heller ikke til bedsteveninden eller til ægtefællen over aftensmaden.

13. Tiltrædelse

Hvornår har du officielt første arbejdsdag? For at kunne udregne din opsigelsesvarsel skal din tiltrædelsesdato også fremgå af din ansættelseskontrakt.

Yep. Det var det. Er du blevet lidt skarpere på ansættelseskontrakten og dens mange, mange elementer? Hvis du kan sige “tjek” til disse 13 punkter i din ansættelseskontrakt, har du sikret dig et solidt udgangspunkt for din karriere.

Hvis ikke? Tag endnu et glas vand (husk at lade hanen løbe), træk vejret og læs igen 😎

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.