Studieliv

SU-venlig luksusferie: Budapest har det hele

Karen Johanne Iversen 02-05-2017

Det er blevet så moderne at tage en ‘smuttur til Paris med kæresten’. Men inden flyet igen lander i Danmark, har jeg brugt langt flere penge, end jeg regnede med, da jeg bestilte flybilletterne og tankerne fløj afsted mod sprøde croissanter og slentreture ved Champs-lysées.

Hvad gør jeg så, hvis jeg virkelig trænger til et afbræk fra forelæsninger og leverpostejsmadder på kollegiet, men når jeg samtidig ikke er klar til at kaste femtusinde kroner efter en quick getaway? Jeg tager selvfølgelig til Østeuropa.

Og det var netop det, der skete i marts, da min far inviterede min søster og jeg på 4 dages storbyferie til Budapest i Ungarn. En by som først inden for de seneste par år er kommet på danskernes hvor-skal-vi-tage-hen-på-forlænget-weekend-liste. I Budapest får du lave priser og høj kvalitet - en kombination, der lyder himmelsk i mine ører. Men er det i virkeligheden så billigt, som rygtet lyder?

Jeg blev sat på sagen! Her er min økonomiske dagbog fra Budapest. Far, søster og jeg forventningsafstemte hjemmefra. Vi blev enige om, at far betalte fly, transport, overnatning og aftensmad. Min søster og jeg betalte til gengæld morgenmad, frokost, kaffe og anden forplejning. Lad mig allerede nu konkludere, at turen var langt billigere for min søster og jeg, fordi fars kreditkort var med på ferie. Meningen med den ulige økonomiske fordeling var netop at tage højde for forskellene i vores økonomiske situationer. Afsted med os!

Dag 1: Fra nordisk kulde til østeuropæisk sigøjnerstemning

Tandbørsten er pakket, blomsterne er vandet, og det er nu tid til at sige farvel til Aarhus og hej til Budapest. Min søster og jeg tager toget fra Aarhus til Vejle, hvor vi bliver samlet op af farmand. Derfra kører vi sammen til Billund lufthavn.

En time og 45 minutter senere lander vi i Budapest. Vi tager en taxa fra lufthavnen til den lejlighed, vi har lejet gennem AirBnB. Lejligheden ligger i centrum på Pest-siden nær Donau-floden og er indrettet med to soveværelser, en stue, et køkken og to badeværelser. Stedet koster 386 kroner per nat, men man kan snildt finde billigere steder. Heldigvis er det far, der er så generøs at betale fly og overnatning, så det er også ham, der vælger overnatningsstedet. Og hvad gør man ved det? Man nyder det naturligvis!

Læs også: Én ferie - to budgetter

Om aftenen tager vi på Százéves étterem. Den ældste restaurant i Budapest, som byder på traditionel ungarsk mad og et live orkester, som spiller autentisk sigøjnermusik (og en enkelt ‘My Heart Will Go On’-Titanic-melodi for at tilfredsstille de kinesiske turister). Vi får hver en aperitif, to retter mad og et stort glas rødvin til 386 kroner per person. Far er igen sød at punge ud, og vi slentrer trætte og tilfredse hjem langs floden.

Budapest donau floden restaurant airbnb lejlighed

Udgifter - dag 1:

  • Togbillet fra Aarhus til Vejle per person (med ungkort): 56 kroner.
  • Ryanair flybillet Billund-Budapest tur/retur per person: 560 kroner (prisen ændrer sig alt efter sæson).
  • Taxa fra lufthavnen til centrum: 175 kroner.
  • AirBnB lejlighed - 3 overnatninger: 1.158 kroner.
  • Aftensmad på restaurant per person: 386 kroner.

Dag 2: Kultur og wellness i højsædet

Morgenmaden bliver indtaget i et lille fransk bageri, som ligger lidt længere nede ad den vej, vi bor på. Croissanterne er som en lille bid af Paris, og vi ser ingen grund til nogensinde at skifte Budapest ud med Paris igen. Au revoir Paris!

Budapest er kendt for sine mange termiske bade, og vi besøger Gellert Spa, som ligger en time på gåben fra vores lejlighed i Buda. Mineralholdige varme kilder forsyner Gellert Spa og består af 13 bade, dampbade, saunaer og udendørs pools. Vi plasker rundt og nyder hinandens selskab i et par timer, før vi går tilbage til Pest og spiser frokost på Hummusbar.

bageri croissanter og gellert spa i Budapest

Menuen står (ikke overraskende) på kikærtehummus med friskbagte fladbrød, kyllingegyros og den lækreste lemonade til at slukke tørsten. Hurtig betjening og fabelagtig mad til ingen penge. På vej hjem runder vi en købmand, hvor vi køber bananer, yoghurt, æg, brød, mælk, the og kaffe. Så kan vi spise morgenmad i lejligheden de næste to dage.

Efter en slapper i lejligheden spiser vi aftensmad hos underboen, som viser sig at være en fantastisk (!) italiensk restaurant. Efter en pastaret og et glas hvidvin kører vi med taxa hen til Liszt Academy, som er Budapests musikkonservatorium. Her har far inviteret søster og jeg til koncert - en mindekoncert for Zoltan Kodaly med Budapests National Philharmonic Orchestra med solister, kor og hele pivtøjet. En aldeles begivenhedsrig aften, som afsluttes med ungarsk fællessang, og hvor lyrikken nemt kunne forveksles med Gulddrengs “Model”. Lad mig lige citere min far, som knytter en kommentar til billetprisen: “Svinebilligt for en kulturoplevelse i den klasse!”.

donau floden, frokost på Hummusbar og koncert i Budapest

Udgifter - dag 2:

  • Morgenmad i bageri per person: 47 kroner.
  • Gellert Spa - entré per person: 135 kroner.
  • Frokost på Hummusbar per person: 50 kroner.
  • Indkøb i supermarked: 60 kroner.
  • Aftensmad hos underboen per person: 155 kr
  • Taxa til koncert: 25 kroner.
  • Koncertbillet per person: 140 kroner.

Dag 3: Billige burgere og en skuffende entrépris

I dag skinner solen, og vi skal ud at se lidt mere af, hvad Budapest har at byde på. Vi er her kun få dage, og vil ikke kunne nå at se hele byen. Derfor vælger vi at se Shoes on the Dabube Bank, som det første. Skoene er et minde om jøderne, som blev skudt ved floden under 2. Verdenskrig. Herefter ser vi Parlamentet og St. Stephen’s Basilika kirken. Til sidst har vi planlagt at se den jødiske Dohany Synagoge. Men da vi ser entréprisen for en voksen, bliver vi alle chokerede. Omtrent et hundrede kroner! Og søster og jeg kan ikke engang bruge vores studiekort. Øv! Vi går i stedet en tur rundt om synagogen og ender ved restauranten Burger Market.

Her spiser vi os mere end mætte og kan fortsætte turen mod shoppingstrædet Vaci utca (utca betyder gade på ungarsk), hvor butikkerne hungrer efter vores kreditkort. Da min far har fået to piger, har han med tiden fået oparbejdet en virkelig god tålmodighed. Han er forberedt på, at shopping selvfølgelig hører sig til på en storbyferie. Jeg køber en striktrøje, en t-shirt og en skjorte i Zara for freaking 256 kroner. Jeg ved ikke, om priserne hos Zara er billigere i Budapest end hjemme i Danmark, men billigt, det er det altså! Efter lidt shopping drikker vi en kop kaffe på Anna Café. Da min søster deler navn med caféen, er vi selvfølgelig nødt til at tjekke stedet ud.

Læs også: Spiirs direktør: Feriebooking er en hyggelig familieaktivitet

Min kærestes søster har tilbragt flere somre i Budapest og har skrevet anbefalelsesværdige guides til både oplevelser, shopping, mad og drikke. Vi vil på den sidste aften gerne besøge det hypede og skamroste restaurant, Mazel Tov, men de er desværre fuldt booket. Et godt tip: Har du hjemmefra læst om et anbefalelsesværdigt spisested, som du gerne vil besøge, kan det være en god idé at bestille bord nogle dage forinden.

Vi vælger at spise hos underboen igen den sidste aften - og hvorfor egentlig prøve noget nyt, når det, man allerede kender, er så lækkert (og billigt)? Vi får en aperitif, tre retter mad, to glas vin og en kop kaffe for 240 kroner per næse (!!!). Trattoria Pomo D’oro, som restauranten hedder, får de varmeste anbefalinger herfra.

shoes on the Danube bank, snkt. basilica kirken, italiensk

Udgifter - dag 3

  • Morgenmad i lejlighed: 0 kroner.
  • Frokost på Burger Market per person: 60 kroner.
  • Shopping i Zara: 256 kroner.
  • Kaffe på Anna Café per person: 30 kroner.
  • Aftensmad hos underboen per person: 240 kroner.

Dag 4 - hjemturen

I dag skal vi hjem, og jeg prøver at suge det sidste ferie til mig. Vi tager en taxa til lufthavnen, køber en salat til frokost og er i Billund sidst på eftermiddagen. Far kører os til Vejle, hvor vi krammer farvel og hopper på et tog “hjem til Aaaaarhuuuuus, uåååh”.

Udgifter - dag 4

  • Taxa til lufthavn: 175 kroner.
  • Salat + to kildevand i lufthavn per person: 50 kroner.
  • Tog fra Vejle til Aarhus per person (med ungkort): 56 kroner.

3 tips til en billig ferie i Budapest

Jeg kan konkludere, at rygterne taler sandt: Det er billigt at holde ferie Budapest. Især var leveomkostningerne så lave, at vi efter hvert måltid måtte regne efter for at tjekke om det nu også kunne passe, at det var så billigt. Er du blevet hooked på idéen om en smuttur til Budapest? Her får du tre tips til at reducere udgifterne:

Tilgodese hinandens økonomiske situationer

Det er aldrig fedt at komme hjem fra en ferie og have brugt en masse penge, man egentlig ikke har. Det kan være svært at være den eneste i flokken, som er på SU, men det er nu engang sådan, landet ligger, og så må de øvrige rejsedeltagere undvære de dyre restauranter og seværdigheder. Tag en snak med feriens øvrige deltagere og planlæg turen, så den tilgodeser jeres rådighedsbeløb. Så får I alle en god ferie og kan med god samvittighed tjekke saldoen på kontoen.

Research sikrer dig værdi for alle pengene

Vil du undgå at smide en masse penge efter et måltid mad, som slet ikke lever op til dine forventninger? Eller har du lejet dig ind i en lejlighed, hvor badeværelset er nusset og sengetøjet tydeligvis ikke er nyvasket? Du kan undgå sådanne situationer ved at lave grundig research. På AirBnB finder du gæsters anbefalinger af overnatningssteder, og på Trustpilot finder du anmeldelser af spisesteder og seværdigheder. Research sikrer dig værdi for alle de hårdtoptjente feriepenge.

Hiv far med på ferie

Trænger du til ferie, men tillader SU-budgettet ikke, at du forlader landet i ret mange dage? Så hiv fat i far, mor, svigerforældrene eller sågar bedsteforældrene. Tag en snak om jeres forventninger til ferien og spørg, om de har lyst til at sponsorere transport, overnatning eller andet, som kan minimere dine udgifter - hvis altså deres budget tillader det.

Når man er blevet voksen og er flyttet hjemmefra, stopper traditionen om den årlige sommerferie for hele familien også i manges tilfælde. Min far fik med denne tur kvalitetstid med sine to døtre, og vi fik sammen nogle fælles minder og oplevelser, som vi de næste mange år vil huske tilbage på.

Hvis jeg skulle afsted med min kæreste, søster eller veninde, som også er på SU, kunne vi sagtens have gjort ferien meget billigere, men når far vil forkæle, takker man ikke nej.

Konklusion

Alt i alt havde jeg udgifter for 718 kroner. Hvis min far, søster og jeg skulle have delt alle udgifter, ville det koste mig 2.745 kroner. Og det er i forvejen billigt for fly, 4 dage med central beliggenhed, spa, kulinariske oplevelser, koncert, shopping og opdagelsen af en storby, som jeg helt klart vil vende tilbage til.

Jeg kan varmt anbefale Budapest til alle, som har lyst til anderledes kultur, smukke seværdigheder og gastronomiske oplevelser. Høj kvalitet og lave priser er en kombination, som ikke er til at stå for. Rigtig god ferie!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.