Studieliv, Budgetskema

Staldtips til dig, der skal købe din første forsikring

Cecilie Asaa 28-08-2015

Indbo-, ansvars-, cykel-, livs- og ulykkesforsikring. Pyyyh ha! Det der med forsikringer. Det lyder som noget, man ikke skal tænke på, før man er ‘rigtig’ voksen med job, villa, volvo og børn.

Men i forsikringsverdenen bliver du voksen, i det øjeblik du fylder 21 og flytter hjemmefra. Og så er det en rigtig god investering at være forsikret, selvom du måske synes, at det kunne være federe at bruge pengene på biografture, koncerter og café latte.

Hvis uheldet er ude, kan forsikringer dog spare dig for store udgifter, du ikke har råd til på SU.

Spiir har talt med Kenneth Jensen, der er Head of Private Lines ved Minforsikring. Herunder får du nogle af de væsentligste råd til at få overblik over forsikringsjunglen.

Hvilke forsikringer er det godt at have?

1. Indboforsikringen
En indboforsikring dækker alle de ting, du har på dit kollegieværelse eller i din lejlighed, hvis dine ting for eksempel bliver skadet ved brand eller stjålet ved indbrud.

Men det allervigtigste ved en indboforsikring er ansvarsforsikringen. Ansvarsforsikringen hjælper dig, hvis du skulle være uheldig at gøre skade på andre eller andres ting. Spilder du cola i din vens computer, eller cykler du ind i en fodgænger, kan det blive en ekstremt dyr omgang, og så vil du takke dig selv for, at have en forsikring, der kan betale 'gildet'.

Tænk på din forsikring som en opsparing, du betaler et mindre beløb til hvert år. I det lange løb er det en god investering, hvis du er udsat for indbrud eller laver skade på din vens bil eller noget helt tredje. Så skal du ikke selv have flere tusinde kroner op ad lommen. Det hjælper dit forsikringsselskab dig med.

Hvor høj en indbosum skal du sætte?
Indbosummen er alt det, de ting du ejer, er værd. Når du sætter din indbosum, er det med til at bestemme den pris, du betaler for din forsikring. Du kan derfor godt blive fristet til at sætte indbosummen lavt, så du ikke skal betale så meget for din forsikring. Men det kan godt give en ‘tisse-i-bukserne-effekt’, hvis nu uheldet er ude. Så får du ikke udbetalt nok til at kunne købe alt, du mangler, hvis lejligheden eksempelvis brænder. Du kan måske kun lige købe det mest nødvendige som sofa, seng, bord, tv, computer og så videre. Omvendt får du ikke noget ud af at sætte indbosummen for højt. Hvis din lejlighed brænder med alle dine ting, og skaden samlet set vurderes til 300.000 kroner, så får du intet ud af at have forsikret dit indbo med en million kr.

Derfor: vær ærlig og realistisk og find ud af, hvad du har af værdi i dit hjem og sæt din indbosum efter det. Det betaler sig i det lange løb.

Hvad er en selvrisiko?
Selvrisiko betyder, at du selv betaler nogle af udgifterne, hvis du får stjålet din cykel eller ødelagt computeren. Har du en selvrisiko på 2.000 kroner og får ødelagt din computer til 10.000 kroner, så får du kun udbetalt 8.000 kroner til en ny og skal selv betale de sidste 2.000 kroner.

Vælger du en høj selvrisiko bliver prisen på din forsikring lidt billigere. Men det er en god ide at tænke over, hvor meget, du har råd til selv at betale, hvis uheldet er ude. Har du ikke 2.000 kroner her og nu, hvis din computer bliver smadret? Så er det måske bedre at spare op løbende ved at have en forsikring uden selvrisiko. Så får du penge til en helt ny computer, hvis den gamle bliver stjålet.

2. Ulykkesforsikringen
Den har næsten lige så høj prioritet som indboforsikringen. Med denne forsikring får du udbetalt penge, hvis der sker noget med dig. Er du involveret i en bilulykke og forvrider ryggen, falder du og slår tænderne ud, eller får du en tagsten i hovedet. Så hjælper en ulykkesforsikring med at udbetale penge som erstatning for den skade, du har været udsat for.

Til en ulykkesforsikring hører en dødsfaldsdækning. Den bliver udbetalt, hvis du dør. Det er dine nærmeste efterladte, såsom samlever eller børn, der modtager dette beløb. Det er altså en form for sikring af de personer, der står tilbage, hvis du dør.

Forsikringsselskaberne anbefaler typisk, at du tegner en livsforsikring op til en million kroner. Men som studerende kan du sagtens nøjes med et beløb langt under en million. Hvis du ikke har kæreste, børn eller andre, du synes har behov for at få udbetalt penge, hvis du går bort, så kan du nøjes med en lille sum, som blot dækker udgifter til begravelse og andre praktiske sager omkring din død.

Når du skal have en ulykkesforsikring kan du vælge mellem en heltids- eller en fritidsforsikring. Hvis du arbejder fuld tid, kan det være, at du er dækket af en ulykkesforsikring af din arbejdsgiver. Så behøver du ikke selv at tegne en ulykkesforsikring. Er du derimod studerende, er du ikke forsikret og skal selv sørge for det.

Er du fyldt 18 eller 21?
Det er dine forældres pligt at sørge for, at du har en ulykkesforsikring indtil du fylder 18 år. Men når du har rundet 18 år, så skal du sørge for at tegne en ulykkesforsikring selv.

For indboforsikringen gælder det indtil du fylder 21 år. Du er normalt dækket af dine forældres indboforsikring, også selvom du er flyttet hjemmefra, indtil du er 21. Tjek med dine forældre, om deres forsikring dækker.

Hvis du bor sammen med en kæreste eller roommate, så er du imidlertid ikke dækket af dine forældres forsikring, men skal selv tegne en. Husk dog, at I kun behøver én indboforsikring i husstanden. Du og din kæreste kan altså købe én fælles indboforsikring, hvis I bor sammen.

3. Andre forsikringer, du kan overveje
Du kan tegne et hav af særlige tillægsforsikringer. Spiller du eksempelvis musik og har dyre instrumenter, du har med over hele landet eller stående i øvelokaler, så kan det være en god idé at tegne en særskilt forsikring, der dækker dine instrumenter. Kig lidt på, hvad du har behov for. De mest gængse ekstra forsikringer er dog:

Cykelforsikring
Som ung er du typisk afhængig af at have en cykel. Derfor kan det være rart at have en cykelforsikring, hvis jernhesten skulle blive stjålet. Hos nogle forsikringsselskaber får du automatisk en cykelforsikring med i din indboforsikring. Hos andre skal du tegne den ved siden af.

Uanset er det en god ide at overveje, om det kan betale sig at have din cykel forsikret. Tjek hvor meget forsikringen dækker, hvis din cykel bliver stjålet. Dækker forsikringen kun 2 % af cyklens værdi, og har du en gammel skrammelbunke, så får du måske kun udbetalt et par 100 kroner til at købe en ny cykel for. Har du omvendt en dyr racercykel, kan det måske godt betale sig med en forsikring.

Rejseforsikring
Rejser du meget, kan du overveje at tegne en rejseforsikring, der gælder for et helt år ad gangen. Rejser du kun engang imellem, kan det måske betale sig kun at købe en forsikring, når du skal ud at rejse.

Du kan bruge det blå sygesikringskort i alle EU-lande. Hvis du får brug for lægehjælp i et EU-land og viser det blå kort, har du samme rettigheder i sundhedsvæsenet, som indbyggerne i det land, du er på ferie i. Det betyder, at du kan komme til selv at skulle betale nogle af udgifterne til behandling, og kortet dækker ikke hjemtransport til Danmark, hvis du får brug for det. I de tilfælde er du kun sikret, hvis du har købt en rejseforsikring andetsteds.

Undersøg markedet

Den allerbedste måde at finde en god, billig og dækkende forsikring på, er ved at kigge dig grundigt omkring. Det kan godt virke som et uoverskueligt råd. Men tænk på det som når du køber et par nye bukser. Det gør du heller ikke uden at prøve forskellige mærker, farver, størrelser eller pasforme.

Et godt sted at starte er på forsikringsguiden.dk. Den giver dig et godt overblik over, hvilke forsikringsselskaber, der kan dække dine behov til en fornuftig pris. Derefter kan det være en god ide at ringe til flere af selskaberne og bede om et tilbud eller tale med en af deres rådgivere.

Og vær ikke bange for at stille 'dumme spørgsmål'. Det er på den måde, du får klare svar.

Rabat på forsikringer

Undersøg altid markedet, for der er mange steder at hente rabatter. Er du eksempelvis medlem af en fagforening? Djøf, Krifa, HK, DM eller en anden? Så har de typisk forhandlet en rabataftale i hus med et forsikringsselskab. Du kan derfor købe lidt billigere ved det forsikringsselskab, din fagforening arbejder sammen med.

Nogle forsikringsselskaber har også særlige forsikringspakker til unge til lidt mere fordelagtige priser.

God forsikringsjagt ;-)

Eksklusivt til dig: Gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo

forsikring undo spiir

Vi kan hurtigt blive enige om, at forsikringer ikke er det mest sexede i verden. Det kan nemlig blive et langhåret projekt at finde ud af, hvordan du er forsikret, og hvad du skal gøre, hvis cyklen ryger i de forkerte hænder, eller hvis telefonen snupper sig en dukkert i lokummet.

Derfor vil vi gerne trylle dit forsikringshelvede med krydsforhør, flere ugers ventetid og lange telefonkøer om til en 100% digital løsning, hvor du på bare få minutter kan anmelde en skade og få din erstatning udbetalt - altsammen fra telefonen. Det er til at forstå 👍

Navnet er Undo.

Med Spiir Treats forærer vi dig billigere alternativer til dine faste udgifter, så du kan frigive flere penge til det, der gør dig glad. Vores nyeste treat er gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo. Og vi snakker ingen binding eller skjulte gebyrer.

En oplagt forsikring til dig, der nemt og hurtigt vil have dine ting sikret, så du kan slappe af og leve dit liv, som du vil.

Hop ind i Spiir appen og indløs din treat nu 😎

Tilbuddet gælder for alle nye kunder hos UNDO.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.