Dette indlæg er en del af #brydpengetabuet

Går du op i den nyeste mode, biler eller film? Betyder det meget for dig at købe økologiske dagligvarer? Drikker du to-go-kaffe på vej til arbejde hver morgen?

Hvem du er som menneske afspejler sig i den måde, du træffer valg med dine penge. Derfor har vi startet temaet Spiir Money Diaries, hvor du hver måned kan læse om en helt almindelig uge i en danskers liv.

Du får et ærligt indblik i, hvordan vi danskere lever vores liv. For det hænger nøje sammen med, hvordan vi bruger vores penge.

Denne Money Diary er skrevet af Maya, der 35 år, uddannet lærer, går ledig og er på barsel. Hun bor i en genhusningslejlighed på Djursland (på grund af igangværende sanering i eget hus) sammen med sin mand Johan, der er freelancemusiker og har en kvarttidsstiling i et professionelt orkester. Maya og Johan har en søn på 6 år, der går i førskole og en søn på tre måneder.

Månedlig indkomst

Barselsdagpenge: cirka 12.000 kroner
Løn fra orkester: 7.000 kroner
Løn fra freelance-jobs: Denne måned cirka 9000 kroner på grund af et job på et teater. Andre måneder kun 2.000 kroner. Det varierer meget.

Månedlige faste udgifter

Faste udgifter er ét stort kaos! Vi har et hus vi betaler til, en byggekonto, leje i genhusningslejlighed, som vi får refunderet, internet, bil, friskole, mad, diverse. Jeg har INTET overblik over vores situation i øjeblikket.

Drømmehus med skimmel

Inden vi købte hus på Djursland, boede vi til leje i Aarhus midtby for 11.000 kroner om måneden. Vi tjener meget lidt, så vi lejede to værelser ud. Vi drømte om at komme ud af byen og i eget hus, hvor Johan kunne øve uden at genere naboerne.

Så fandt vi drømmehuset til 660.000 kroner i Ommestrup på Djursland og flyttede ind i den tro, at vi kunne tage det stille og roligt med at renovere, fordi det så ud til at være i fin stand, selvom det var gammelt. Intet var fjernere fra sandheden, og vi opdagede, at huset var fyldt med fugt og skimmel under gulv og bag alle vægge.

Efter syv måneders forsikringssag med en advokat på (uden ham havde vi ikke fået en krone) startede saneringen endelig i december sidste år. Og sidst i december begyndte vi at renovere for egen regning med et lille tilskud til reetablering fra forsikringen. Vi har allerede overskredet vores første lån i huset, men nu skal vi være færdige og huset bliver forhåbentlig mere værd af det. Det vil vise sig, når banken vurderer. Vi skal flytte ind inden første juli i år, så vi har travlt.

Du kan se billeder og følge renoveringen på Facebook-gruppen Byggeprojekt i Ommestrup.

Mandag

Morgenen starter med havregryn, rosiner og havremælk, som den plejer. Vi skynder os, for vores store dreng, Hugo, skal i mini-SFO, og der skal smøres madpakke.

Johan og Hugo kører afsted og vender hurtigt tilbage igen. Det er helligdag, så SFO’en holder lukket.

Johan skal på arbejde og spille til Royal Run i Aarhus. Heldigvis er der fri leg i boligområdet og dagen igennem farer Hugo og andre børn rundt udenfor, leger hos os og beder om noget at spise. Der røg bananerne til i morgen tidlig! Skidt pyt😀

Jeg bruger ikke penge i løbet af dagen. Morgenmad var havregryn, frokost rugbrød og gnavegrønt. Jeg bager havregryns-småkager og til aften får vi to frysepizzaer fra fryseren. Alt sammen ting, vi har i huset i forvejen. Lillemanden får modermælkserstatning, det koster også. Vi bruger cirka tre dåser à 80 kroner per uge.

Barnevogn familieliv Spiir Money Diary

Johan bruger til gengæld 200 kroner på en café til frokost ved åen i Aarhus, hvor han spiser sammen med en ven i forbindelse med jobbet.

Dagens udgifter:

Frokost på en café i Aarhus: 200 kroner

I alt 200 kroner

Tirsdag

Vi skal i parterapi klokken 11, så vi afleverer vores store søn i mini-SFO og kører ind til Aarhus med den mindste. Vi finder parkering. 89 kroner. Der er god tid til klokken 14.30, hvor parkeringstilladelsen udløber.

Vi går mod vores terapeut, og når frem i god tid. Det er rart at være der igen, det er to måneder siden sidst. 1.200 kroner.

Efterfølgende går vi mod stormagasinet Salling. Vi har en barselsgave, vi skal bytte, og et gavekort, vi skal have brugt fra et job, Johan spillede i lørdags. På vej til Salling går Johan spontant ind i brillebutikken Thiele, fordi hans kontaktlinse-abonnement er udløbet. Han får tjekket øjnene og bestilt nyt. Det betales over betalingsservice.

Vi når til Salling og opdager, at vi har glemt gaven, vi skal bytte, i bilen. Godt jeg har taget gode sko på😜 Endelig får vi byttet gaven og kigger lidt i børneafdelingen. Alt er så dyrt. Det virker tåbeligt at købe så dyre ting, når vi har så meget, vi skal bruge penge på. Vi ender med at bytte til det nyeste hit-legetøj til babyer, en Bolli. 60 kroner.

Frokosten nyder vi på Sallings tagterrasse. Også dyrt (alt for dyrt set i lyset af, hvad der egentlig bliver serveret på tallerkenerne). Men det er dejligt at sidde i solen og snakke med kig ud over Aarhus. Vi betaler 210 kroner for to frokostretter og en kande isvand.

I Salling Super og bageren køber vi lidt dagligvarer. Cirka 200 kroner. Vi opdager, at vi har overskredet parkeringstiden og må skynde os at købe nyt (via Easypark-appen, så det kan gøres, fra hvor vi står). 12 kroner for en ekstra time.

Efter indkøb kører vi hjem fra byen og henter Hugo. Til aften spiser vi rester fra sidste uge, der har hobet sig op i køleskabet. Rart at få tømt lidt ud. Sønnike er dog knap så begejstret.

Dagens udgifter:

Parkering: 89 + 12 kroner
Parterapi: 1.200 kroner
Kontaktlinse-abonnement ved Thiele forlænget: PBS
Bolli: 60 kroner (som vi køber for penge vi får retur for gave)
Frokost på Sallings tagterasse: 210 kroner
Dagligvarer: 200 kroner

I alt 1.711 kroner (Bolli og abonnement på kontaktlinser ikke medregnet)

Onsdag

Dagen starter som den plejer med havregryn og madpakker, der skal smøres. Johan kører Hugo i SFO, mens jeg render febrilsk rundt og rydder op, så det er nogenlunde muligt for en flok mødre og børn at være på gulvet.

Mødregruppen kommer mellem klokken 9 og 10. Vi skulle have været tre mødre, men det er kun én af de to andre, der kommer. Jeg serverer bare kaffe og the. Og lidt tørre boller. Min ambition er, at vi skal kunne ses, uden at der skal stilles stort an, som det meget let kan blive til. Jeg må være forgangskvinde, selvom det føles lidt pinligt at være den, der serverer mindre.

Vi bryder op klokken 11.30. Johan øver imens.

Vi spiser frokost, Johan og jeg, og går derefter i gang med oprydningsstrategien konmari på alt tøj i huset. Stort projekt, men der er tøj overalt, fordi vi har fået så meget aflagt børnetøj, og aldrig er kommet ordentlig på plads med det. Nu skal vi have sorteret ud, inden vi flytter ind i vores nyrenoverede hus.

Vi finder ud af, at vi har brug for flere af de kasser, vi opbevarer børnenes tøj i og beslutter, ved 16-tiden, at køre i Ikea for at købe flere og samtidig spise aftensmad.

Vi går og kigger en masse, men køber kun det, vi har planlagt. Jeg er meget stolt. 13 kasser til tøj, en skammel og syv hylder til vores Ivar-system. 1.500 kroner.

Vi kører hjem og Johan læser aftenens kapitel af Ronja Røverdatter højt i bilen, for det er efter sengetid nu.

Far og søn Spiir Money Diaries

Vi kommer hjem, og den lille skal have mad og den store i seng. Snart skal mor og far også i seng. Stuen flyder stadig med tøj, der venter på at blive sorteret.

Dagens udgifter:

13 kasser, en skammel, syv hylder og aftensmad i Ikea: 1.500 kroner

I alt 1.500 kroner

Torsdag

Dagen starter som alle andre dage. Madpakke, morgenmad og en dreng, der skal køres i mini-SFO. Vores stue sejler i tøj, og vi aftaler at ordne det, når Johan har øvet, og jeg har givet baby mad og handlet. Tiden går hurtigt, og planen ændrer sig.

Vi når at ordne lidt tøj ind til klokken 12, hvor jeg tager ind og handler. På vejen ser jeg, at bilen mangler benzin. Jeg kører hen og tanker. Godt 300 kroner. Derefter kører jeg i Fakta og handler. Havregryn, kærnemælk, yoghurt og lidt pålæg. 218 kroner.

Så kører jeg en omvej i det smukke landskab og henter min store dreng og en af hans venner, som skal med hjem til os. Drengene leger, og vennen bliver hentet ved 15-tiden.

Johan er i Silkeborg, hvor han skal til en prøve i en kirke. Et korprojekt. Det passer med, at han kan købe en glasdør, vi har fundet i Silkeborg på DBA. 400 kroner.

Johan er hjemme klokken 19, hvor vi spiser aftensmad. Lasagne fra Aldi fra fryseren. 3 x 10 kroner. Så er det puttetid, selvom nogle lidt større børn leger udenfor. Nu følger næste kapitel af Ronja Røverdatter.

far læser bog spiir money diary

Dagens udgifter:

Benzin: 300 kroner
Dagligvarer i Fakta: 218 kroner
Glasdør via DBA: 400 kroner
Aldi-lasagne fra fryseren: 30 kroner

I alt 918 kroner (948 kroner inklusiv lasagnen fra fryseren)

Fredag

Dagen går i gang. Vi skal rydde op i tøjet, Johan skal øve, vores mindste skal passes, og der skal købes ind.

Jeg henter Hugo i mini-SFO, og vi kører i Rema 1000 og handler ind. Skønt at jeg kan bruge Mobilepay der. Vi har for tiden kun Johans dankort til vores fælles konto. Hugo fortæller spontant en dame i køen, at han har en lillebror på 0 år. Jeg kan mærke noget stolthed. Dejligt. Det bliver 531 kroner.

Da vi kommer hjem, laver jeg en stor salat til aftensmad og pakker en kurv, og så kører vi ned på stranden og spiser. Skønt. Sikke et smukt vejr.

Dagens udgifter

Dagligvarer i Rema 1000: 531 kroner

I alt 531 kroner

Lørdag

Johan tager ud i huset i Ommestrup fra morgenstunden og arbejder med sin far, der hjælper os med renoveringen. Han tager direkte på job i Silkeborg derefter og kommer hjem igen ved 18-tiden.

Mor med børn spiir money diary

På vej hjem køber han lidt vin og frugt til maden. 110 kroner. Jeg laver mad fra fryseren. En hjemmelavet ret, vi tør op. Jeg tilføjer en halv frysepose grøntsager og koger pasta til. Aftenen er rolig. Johan øver efter putning af Hugo, og jeg putter den lille og ser lidt serier.

Dagens udgifter:

Vin og frugt: 110 kroner

I alt 110 kroner

Søndag

Stille og rolig morgen. Far tager afsted og spiller til jazz-gudstjeneste, og derefter spiller han frokostjazz på Gartnergården i Skødstrup ved Aarhus.

Money Diary Spiir gartnergården musik

For en gangs skyld skal vi se far spille. Vi tager derud med vores gode nabo Anne og hendes to drenge. Så er der dømt hygge, jazz, leg og stenovnspizza. Pizza 69 kroner. Vand 10 kroner. Hugo og jeg deler.

Derefter køber vi lidt varer i Gartnergårdens dejlige grøntsagsafdeling. To hjemmelavede pizzaer til fryseren og nogle grøntsager. 306 kroner.

Svigerfar spiser med til aftensmad. Pizzaer, bønner og jordbær med mælk på. Så er det tid til nattøj og putning. Og Ronja Røverdatter.

Dagens udgifter:

Pizza: 69 kroner
Vand: 10 kroner
Varer fra Gartnergården: 306 kroner

I alt 385 kroner

Ugens udgifter i alt 5.355 kroner

En unormal normal uge

Det her var ikke en sædvanlig uge, og vi handler temmelig spontant. Både når vi handler ind og generelt set. Det er ikke optimalt, men sådan har vores liv været det sidste år. Så vi kan kalde det ‘en unormal normal uge’.

Der sker hele tiden ting, vi skal forholde os til. Huset bliver sygt, forsikringsselskabet vil ikke samarbejde, der skal renoveres på huset, trods vi intet aner om renovering eller om huse, bilen skal akut udskiftes, nære familiemedlemmer får kræft, graviditet med bækkensmerter, forestilling der skal spilles hver aften, masser af koncerter på skøre tidspunkter, der er en fødsel og efterfølgende lidt startvanskeligheder, storebror med behov. Og så videre. Og så videre.

Vi prøver at gøre gode ting for også at hygge os. Ikke bare overstå. For det er ikke realistisk. Hver uge skal stadig være unik, selvom vi er i den her proces. Og det er rigtig rart at se tilbage på denne uge ved at skrive det her. Måske jeg skulle begynde at skrive lidt dagbog😊

#Brydpengetabuet

Tør du tale åbent om, hvordan du bruger dine penge. Eller synes du, det er for privat eller pinligt? Eller har du ikke lyst til at skilte med, at du ikke har særlig mange penge?

Hos Spiir vil vi gerne bryde pengetabuet. Hjælpe dig igang med at tale om penge. For når vi taler om dem, opdager vi, at vi slet ikke er så forskellige endda. Vi bliver klogere på os selv og andre, på de valg vi træffer med vores dankort og mindsker penge-bekymringer.

Vi håber, at denne Money Diary kan være inspiration for dig. At den kan give dig viden og indsigt, og få dig til at turde tale åbent om dine knaster, uanset om det kører forrygende for dig, eller der sidder en lille djævel og gnaver på din skulder.

Tag et billede af de lækre nye sneaks, der fik kontoen til at gå i minus i går. Fortæl os om, at du prioriterer økologi, selvom det betyder, at dit madbudget stikker af.

Brug #brydpengetabuet og #spiir og følg med her på bloggen, samt på vores Facebook-, Instagram- og Twitter-kanaler.

Sammen kan vi gøre det problemfrit at tale om penge.


Du har netop læst et indlæg fra Spiir. Hvis du kunne lide det, kan du sikkert også lide vores gratis budget-app. En sjov og intelligent penge-assistent, der automatisk gør dig klog på dit forbrug, så du kan læne dig tilbage og leve dit liv, som du ønsker det. Download appen her.