Har din mor aldrig lært dig, at man skal rive et plaster af hurtigt? Så gør det kun ondt et øjeblik i stedet for at trække smerten ud i langdrag. Hun kunne have lært dig det samme om afbetaling og forbrugslån.

Det er blevet mere og mere almindeligt at låne penge, og hvor lån før i tiden hørte til hus- og bilkøb, bliver det nu brugt til alt! Mobiltelefoner, computere, tøj, sko, ferier, træningsudstyr; alt! Det ses som en service, at man kan dele betalingen op over 12, 24, 36 måneder. De færreste lægger mærke til de 500-2.000kr. som den “service” koster.

Jo længere tid man betaler af, des dyrere bliver det! På den måde, er afbetaling og forbrugslån din økonomi’s snooze-knap; du udskyder bare at skulle ud af den varme seng og i gang med dagen!

Bevares, hvis det er den eneste mulighed man har, og man mangler en computer uden 4.000,- på lommen, så er det en løsning, til at få computeren med det samme. Men hvordan man end vender og drejer det, vil det altid være billigst for dig at spare pengene sammen.

Læs også: Kend dit forbrug og kend dig selv

Hvis du kan finde 470,- om måneden til at betale af på et lån, kan du så ikke også finde 400,- til opsparingen? De 70,- vil alligevel ikke gå til det du køber, men renter og gebyrer.

Svært at spare op

Især unge mennesker har svært ved at lægge penge til side, og det er i takt med, at mentaliteten omkring at låne penge har ændret sig.

Det er ikke sjovt at have færre penge hver måned, fordi der går et fast beløb over til en opsparingskonto, hvor de bare venter på at blive brugt. Så er det sjovere at have en computer nu og her, og så betale den i fremtiden. Men her skal du huske at tænke på fremtiden: hvor surt det er, om halvandet år at der hver måned mangler 486,- til en computer du fik for så lang tid siden!

Læs også: Kan penge gøre dig lykkelig?

Men som sagt; hvis du vil slippe billigst, skal du styre uden om afbetalingen! Og heldigvis findes der redskaber, som kan gøre opsparingen lidt sjovere. En bruger på spiir.dk vil give dig et visuelt overblik over din økonomi hver måned, uden at du skal røre en finger. Her kan du for det første se, hvad du bruger penge på nu. Du får overblik over dit forbrug og vil hurtigt kunne se, hvor mange caffé latte du skal undvære, for tilgengæld at få råd til en MacBook. De fleste, som prøver Spiir, får mange af den slags aha-oplevelser, og finder hurtigt ud af, hvor stor betydning små ændringer kan have.

Rod i økonomien skader dig

Det er ikke sjovt at spare op, og du har måske ikke lyst til at kende dit forbrug. Men rod i økonomien forringer din livskvalitet, og der findes en stor mental belønning i at spare op til det man ønsker sig, og gå ned og købe det!